Beker Van Vlaanderen: Cadetten en Scholieren

MEISJES LANDELIJKE 3A IN KORTRIJK

STAX bleef puntenloos in die eerste twee nummers maar begon vanaf dan aan een steile op­mars. Wij grossierden in top 3-plaatsen en wonnen dankzij Jolien Ver­straeten (9m13) het kogelstoten. SPBO antwoordde meteen met een individuele overwinning van Joke Cuyt (5’23”49) in de 1500m. De onvolledige ploeg werd de Gentenaars echter fataal want een ach­terstand van vijf punten vlak voor de es­tafettes werd nog gereduceerd tot drie, maar het was dus allemaal net niet genoeg om volgend seizoen in tweede afdeling uit te komen.

JONGENS LANDELIJKE 3A IN NINOVE: REGELMAAT LOONT VOOR STAX EN MOLENLAND

In Landelijke 3A stond er één team meer aan de startlijn dan in de B-reeks van Lommel, maar de opdracht bleef hetzelfde: alleen de top twee mag volgend jaar een stapje hoger. STAX misliep die promotie vorig jaar als derde en kreeg dus nu de favorietenrol. Tenzij de dalers van 2017 – Oostende en Lebbeke – een retourtic­ket zouden vangen. Zo ver kwam het allemaal niet: STAX bleek een klasse te sterk met liefst 7 overwinningen, aangevuld met evenveel andere podiumplaatsen. 14 keer hoog scoren op 20 onderdelen en een voltallig team kunnen opstellen: dat zijn flinke adelbrieven. Kortrijk Sport, in 2017 nog vierde achter STAX, werd nu voorbijgestoken door Molenland en ook AC Lebbeke kwam nog flink meepraten in het promotiedebat. KKS telde nochtans drie overwinningen, tegenover twee voor AVMO en LEBB. Ook de Houtlanders konden dat vertellen, maar dat kwam zuiver op conto van hun cadetten, want het scholierenteam telde liefst 7 nulscores op 10 wedstrijden…

Maar de rood-witte brigade van STAX rol­de als een ongrijpbaar geheel doorheen de hele Ninoofse namiddag. Het begon al met de zege van Zeno Vandamme in de 300m horden. Met 40”94 zette hij een beste nationale seizoenprestatie bij de cadetten neer. Iets later deed Zeno zijn winst nog eens fijntjes over in de 100m met 11”86. STAX heeft een prima sprint- reputatie en dat werd door uithangbord Wolf Beliën bij de scholieren nog eens netjes in de verf gezet: 100m in 11”04 en de estafette in 45”61. Met die 11”04 (rug­wind 1,8 m/s) staat hij nu ook bovenaan de nationale ranglijst. STAX kon zich zelfs de luxe veroorloven om Wolf te sparen in de 200m: Rowan Vlassenroot – ook 2de met een speerworp van 37m03 - klaarde die klus onberispelijk in 23”65. Beliën kon zich zo concentreren op het kogel­stoten, waar hij met 9m69 derde werd. Hoogspringer Casper Herbots (1m83) en verspringer Miro Quinet (5m91) dikten de puntenwinst voor STAX nog verder aan met scholierenwinst.